Ministerio del Interior

Elecciones 2019

El mètode D'Hont

El mètode d’Hont

És el sistema que s’utilitza per repartir els escons o regidors entre les candidatures de manera proporcional al nombre de vots rebuts.

Per a mostrar un exemple simple, imaginarem un parlament o un ajuntament de 8 escons o regidors, per repartir entre 5 candidatures que anomenarem A, B, C, D i E.

En primer lloc, ordenem els resultats electorals de major a menor i calculem el percentatge de cadascun sobre el total de vots vàlids, tenint en compte els vots en blanc.

En les eleccions locals, es descarten les candidatures que no aconsegueixen un percentatge mínim, el 5%. El percentatge mínim evita una fragmentació excessiva i dona més representació a les candidatures amb més suport a les urnes.

Construïm una taula amb tantes columnes com nombre d'escons o regidors cal distribuir.

Emplenem la taula dividint els vots de cada candidatura entre 1, 2, 3, 4… successivament fins a completar els 8 escons o regidors que cal repartir.

Els escons o regidors s'adjudiquen a cadascun dels 8 quocients majors en ordre decreixent.

En el cas que 2 quocients coincidisquen, l'escó o el regidor s'assignaran a la candidatura que obtinga més nombre de vots totals. Si aquests també coincideixen, l'escó o el regidor s'assignaran per sorteig i els successius de manera alternativa.